rootfoot

Tinuta asortata sau coordonata? Cum sa faci cele mai stilate combinatii de culori

Nu e floare la ureche sa imbraci o rochie eleganta si sa gasesti accesoriile potrivite, cu care sa reusesti cele mai stilate combinatii de culori. E posibil ca uneori sa reusesti o tinuta asortata corect, dar care nu exprima niciun mesaj si pare golita de personalitate, iar alteori niste mici modificari de nuanta sau structura cromatica fac diferenta dintre banalul asortat si ingeniosul coordonat.

 

Pana la urma, accesorizarea cromatica este o chestiune de stil si preferinte personale, asa ca niste reguli stricte nu exista propriu zis, insa asa cum toata lumea stie ca nu se mai asorteaza geanta cu pantofii (desi deseori vedem rochii de seara purtate cu pantofi si clutch in aceeasi nuanta, ceea ce nu este catusi de putin un lucru de evitat), la fel si fashionistele stiu ca intre o tinuta asortata si una coordonata este doar un mic… dezechilibru cromatic.

 

 

Ce inseamna sa ai o tinuta prea asortata?

 

In engleza exista un termen pentru o tinuta in care o anumita culoare se repeta obositor atat in piesele vestimentare, cat si in accesorii: „matchy-matchy”. Cand cineva arata „matchy-matchy”, putem invinui de obicei aspectul repetitiv, monoton, prea ordonat al cromaticii sau al temei vestimentare. Practic, in loc sa arate mai bine, mai sofisticat si mai chic, look-ul respectiv poate fi descris cel mult ca banal si plictisitor.

 

Sa-ti explic.

 

  • Daca porti o rochie de seara neagra, poti fi tentata sa o accesorizezi cu pantofi, clutch si cercei argintii, insa oricat ar fi de corecta combinatia, probabil e evident ca e loc de mai multa originalitate.

 

  • Daca porti o rochie cu imprimeu in trei culori (fucsia, bleumarin si alb, de exemplu) si o accesorizezi cu un colier in aceleasi culori, plus o bratara, o poseta si sandale in nuanta fucsia, sigur te vei simti chiar tu ca tinuta este putin incarcata cromatic si trebuie echilibrata.

 

Hai sa vedem ce e de facut in cele doua exemple de mai sus pentru a insufla putina viata in tinute.

 

Cum creezi o tinuta coordonata?

 

O tinuta coordonata inseamna sa alegi accesoriile intr-o maniera coeziva, in asa fel incat culorile sa se scoata reciproc in evidenta, in loc sa fie prea vizibila o singura culoare. Nu inseamna ca a doua varianta nu este corecta, ci doar ca nu este prea interesanta.

 

Cele doua tinute de mai sus pot fi transformate din asortate in coordonate, astfel:

 

Rochia de seara neagra poate fi purtata cu pantofi negri, clutch argintiu (sau cu design care imbina negrul si argintiul) si cercei argintii.

 

Rochia cu imprimeu in trei culori va arata mult mai placut alaturi de o pereche de pantofi bleumarin in loc de fucsia, care ramane totusi in cromatica posetei plic si a bratarii. Eliminam insa colierul multicolor si il inlocuim cu unul delicat, auriu, care armonizeaza intreaga tinuta.

 

Missgrey @ Sep 02, 2017 +