rootfoot

Povestea neobisnuita a clasicei rochii conice

Oricat ti s-ar parea de straniu, povestea deja clasicei rochii conice incepe cu o… sfoara. In anul 1908, fratii Wright au decis ca prima femeie pasager intr-un zbor cu avionul sa fie doamna Berg. Ce nu au luat ei in calcul din timp a fost faptul ca doamna Berg purta, conform modei vremii, o rochie infoiata care ar fi generat cu siguranta un dezastru in avionul cu carlinga aflata la dispozitia curentilor de aer. Asa ca fratii Wright au legat rochia doamnei Berg cu o sfoara in dreptul gleznelor.

 

Asa a inceput istoria rochiei conice.

 

Fusta „hobble” si prima rochie conica

 

Fotografiile infatisand-o pe doamna Berg in rochia legata la glezne au facut inconjurul lumii, iar designerii parizieni au folosit-o ca inspiratie pentru un nou model de fusta, numit „hobble” (n.r: mers greoi). Noua rochie a devenit in scurt timp subiectul a numeroase glume, nu intotdeauna de cel mai bun gust. Femeile purtau practic fuste si rochii cu limita de viteza, iar urcatul scarilor era aproape imposibil intr-o astfel de tinuta. Moda fustei „hobble” nu a durat prea mult.

 

Christian Dior a creat in 1940 prima rochie conica, stil creion, o reinventare mai scurta si mai practica a fustei „hobble”. Dupa moda rochiilor drepte a anilor 20, rochiile conice, care conturau silueta accentuand formele, au devenit favoritele tuturor femeilor. In plus, moda austera din timpul celui de-al doilea razboi mondial nu a facut altceva decat sa sporeasca apetitul doamnelor si domnisoarelor pentru tinute feminine si senzuale, asa ca era rochiilor conice a inceput in forta.



Celebritatile iubesc elegantele rochii conice

 

 

Printre personalitatile faimoase care au pastrat mereu un loc special in garderoba pentru fustele si rochiile conice, in stil creion, s-au numarat Marilyn Monroe, Audrey Hepburn si Grace Kelly. A ramas celebra scena din filmul „Some Like It Hot”, cand Tony Curtis si Jack Lemmon raman fermecati de mersul divei Marilyn Monroe, imbracata intr-o rochie conica.

 

In anii 60, fusta in stil creion s-a scurtat pana a devenit celebra fusta mini, insa asta nu inseamna ca modelele midi au disparut. Din contra.

 

In anii 70, popularitatea rochiilor conice a scazut putin, insa a ramas printre preferatele iubitoarelor de moda. In anii 80 fustele conice s-au purtat cu sacouri cu pernute la umeri, iar odata cu secolul XXI rochiile stil creion au revenit in forta.

 

Modelele de rochii conice elegante pot avea lungimi diferite, tivul oprindu-se de obicei putin deasupra sau putin sub genunchi. Fustele conice purtate cu camasa sunt ideale pentru tinutele office, dar alaturi de un top inflorat formeaza o tinuta adorabila de vara. Pentru evenimentele formale, o rochie conica eleganta, cu peplum, este o alegere plina de stil, care aminteste si de rafinamentul anilor de inceput ai acestei piese vestimentare deosebite.

 

Missgrey @ Dec 14, 2017 +