rootfoot

Fustele si rochiile plisate - favoritele doamnelor din inalta societate

Fustele si rochiile plisate au un avantaj incontestabil in fata altor piese vestimentare: camufleaza impecabil defectele siluetei. In plus, sunt foarte adaptabile, putand fi integrate intr-o multime de tinute de zi sau de seara, au un aer de sofisticare adorabila si au fost preferatele doamnelor din aristocratie inca din vremea egiptenilor. Pentru a obtine cutele simetrice si regulate care confera un aspect rafinat vesmintelor, acestia erau insa nevoiti sa aplice tehnici rudimentare si deloc simple sau ieftine.

 

Haideti sa vedem care au fost perioadele de glorie ale fustelor si rochiilor plisate si metodele ingenioase prin care au fost confectionate dificilele, dar atat de spectaculoasele pliseuri.

 

 

Metode vechi de realizare a pliseurilor

 

Pliseul (un grup de cute simetrice si regulate) transforma complet o tesatura, conferindu-i o dimensiune suplimentara si o sofisticare deosebita care evidentiaza cu usurinta tinuta.

 

Egiptenii obisnuiau sa adauge pliseuri vesmintelor turnand ou batut pe tesaturi, apoi uscandu-le la soare. Bineinteles ca astazi nimeni nu ar purta o rochie plisata confectionata astfel, insa in antichitate doar cei mai bogati membri ai societatii isi puteau permite haine cu pliseuri.

 

Tehnica grecilor nu implica oua, ci foarte mult timp. Asta deoarece cutele erau realizate manual si nu se pastrau de la o purtare la alta. Procesul de aranjare a pliurilor trebuia reluat de fiecare data.

 

Perioada Renasterii a venit cu o moda impresionanta: gulerele plisate, purtate atat de femei cat si de barbati. De data aceasta la realizarea pliurilor se foloseau cilindri metalici incalziti, insa procesul trebuia si de data aceasta reluat dupa fiecare spalare.

 

In secolul XX pliseurile au revenit in forta, de data aceasta in pozitie orizontala. Un producator de batiste si un designer au conceput o metoda eficienta de realizare a acestora, iar piesele vestimentare confectionate din materialele plisate astfel au cunoscut o popularitate extraordinara datorita usurintei cu care se puteau manevra, transporta si depozita. In plus, rochiile si fustele plisate in linii orizontale aveau un aspect maiestuos si foarte sic.

 

Plisarea unui material precum matasea, bumbacul sau lana nu era in vremurile vechi nici simpla, nici ieftina. Astazi, cutele se realizeaza cu ajutorul masinilor de plisat, numai in cazul hainelor de lux acestea fiind facute manual.

 

 

Cine poate purta astazi fuste si rochii plisate?

 

Avand in vedere diversitatea modelelor de fuste si rochii plisate, cu pliuri de la dimensiuni extrem de mici pana la stilul „acordeon”, cu lungimi si croieli din cele mai diferite, confectionate dintr-o multitudine de tesaturi, de la matase, vascoza sau jerse pana la catifea si piele ecologica, este cat se poate de evident ca trendul acestor piese vestimentare se potriveste oricarei femei. Chiar daca sunt atat de populare, inca mai pastreaza aerul maiestuos de altadata.

 

Astazi, in functie de stil, fustele si rochiile plisate pot fi purtate cu tenisi sau stiletto eleganti, in parc sau la o petrecere de nunta, intr-un look casual sau office. Limitele aproape ca nu exista, insa te poti baza pe certitudinea ca vei arata spectaculos intr-o tinuta in care pliseurile joaca un rol important.

 

Missgrey @ Jan 09, 2018 +