rootfoot

Limbajul secret al rochiilor cu aplicatii florale

A existat o vreme cand rochiile cu aplicatii florale, brodate in toate culorile naturii, vorbeau in locul femeilor obligate sa respecte o eticheta sociala deosebit de stricta, care facea aproape imposibila comunicarea unor subiecte mai delicate.

 

Insa interesul secolului al XVIII-lea pentru botanica si natura a oferit multor femei un mijloc artistic de exprimare personala: broderia florala. O activitate apreciata de intreaga societate Victoriana, brodatul a devenit cel mai facil mijloc de exprimare al doamnelor si domnisoarelor izolate prin activitatile casnice care cadeau exclusiv in responsabilitatea lor.

 

 

Aplicatiile florale si dragostea

 

Acest mod de comunicare era foarte popular in randul indragostitilor. Un domn isi putea dezvalui subtil sentimentele trimitand, de exemplu, a doua zi dupa o petrecere sau o cina gazduita de doamna inimii sale, floarea potrivita. Daca incerca sa o cucereasca, probabil ca i-ar fi trimis un buchet de ghiocei, delicati mesageri ai sperantei, iar daca se purtase infiorator cu o seara inainte, flirtand cu alte femei, atunci alegerea lui s-ar fi oprit cu siguranta asupra unor flori de liliac ca sa-si exprime umilinta.

 

Pe de alta parte, femeia care nu dorea sa aiba nimic de-a face cu un anumit barbat, putea alege sa-l intampine intr-o rochie cu aplicatii florale brodate reprezentand garoafe in degrade. Iar daca mesajul dorit era mai complex si avea mai multe nuante, rochiile elegante puteau fi brodate ori cu mai multe tipuri de flori, in functie de ceea ce se dorea a fi comunicat, ori cu extrem de expresivii trandafiri. In functie de culoare, marime sau specie, trandafirul brodat putea spune cate-n luna si-n stele fara ca purtatoarea tinutei cu aplicatii florale sa fie nevoita sa deschida gura. Eficient, nu-i asa?

 

Trandafirii brodati pot insemna o multime de lucruri. Cei rosii simbolizeaza iubirea, intr-adevar, insa daca nuanta de rosu este mai intunecata vor spune „Sunt foarte timida”. Un trandafir brodat alb inflorit asigura destinatarul mesajul ca purtatoarea este demna de el, insa un boboc de trandafir alb sugereaza inocenta din anii copilariei. Daca modelul floral cuprinde atat trandafiri albi cat si rosii, acest lucru va semnifica unitatea.

 

Rochiile elegante cu trandafiri aplicati sunt din nou la moda

 

O mare parte din iubitoarele rochiilor cu aplicatii florale mizeaza pe look-ul modern dat de imprimeuri, insa broderia florala castiga din ce in ce mai mult teren in lumea modei, mai ales in combinatie cu materiale  sofisticate, care sugereaza pe de o parte luxul vesmintelor din trecut ale doamnelor din inalta societate, si pe de alta parte accentueaza aerul delicat al unei tinute deosebit de feminine. O rochie din catifea neagra cu trandafiri aplicati va juca perfect rolul tinutei fermecatoare care-ti va evidentia latura romantica la petreceri si, cine stie, poate va reusi sa comunice lucruri pe care tu nu indraznesti sa le spui…

 

Missgrey @ Jan 08, 2018 +