rootfoot

Rochii care au avut un puternic impact in lumea modei

Vestimentatia femeilor a fost dintotdeauna unul din subiectele asupra carora membrii de ambe sexe ai societatii s-au intrecut in pareri si judecati uneori disproportionat de aspre. Tinute care astazi par inofensive si chiar sofisticate au reusit sa socheze lumea in trecut, pacatuind fie printr-un aer progresist, fie printr-o croiala prea indrazneata pentru inocenta specifica barbatilor.

 

Rochia lejera, cu cordon

 

Spre exemplu, o rochie care atingea podeaua si acoperea tot ce trebuia putea fi considerata mult prea indrazneata daca aducea cumva cu camasile de noapte. In perioada baroca, femeile insarcinate purtau un fel de roba lunga si lejera, care se lega in talie cu un cordon, insa aceeasi piesa vestimentara era considerata scandaloasa pe trupul unei femei nemaritate.

 

Rochiile cu gleznele la vedere

 

In epoca victoriana, unei adevarate doamne ii era interzis sa-si arate fie si o bucatica de glezna in fata unui gentleman. In eventualitatea ca un astfel de eveniment regretabil ar fi avut loc, jena ambelor parti implicate era obligatorie. Nu doar ca doamnele erau obligate sa poarte sosete si rochii elegante lungi, dar pana si picioarele meselor erau acoperite pentru ca semanau prea mult cu… gleznele femeilor.

 

Rochiile cu decolteu adanc

 

Cat despre decolteu, aflati ca puritanii i-au transformat taietura generoasa, specifica celor mai stilate si sofisticate doamne inainte de secolul XIX, intr-una care respecta regulile de decenta ale vremii. Singurul avantaj pare a fi faptul ca atunci femeile nu erau nevoite sa aleaga dintr-o multitudine de rochii cu decolteu si sa potriveasca diverse coliere in functie de forma acestuia, asa cum se intampla astazi.

 

Rochiile stil flapper

 

Va puteti imagina efectul rochiilor din anii 1920, stil flapper, care acopereau putin mai mult decat un corset de moda veche, asupra spiritului exagerat de decenta al acelor vremuri descinse din puritanismul victorian.  Rochiile stil flapper lasau cu generozitate cumplita glezna la vedere, asa ca au fost mult timp considerate un veritabil atac la morala, ca sa nu mai spunem ca designul lor era extrem de relaxat si in ce priveste decolteul sau bratele.

 

Rochiile elegante special realizate pentru femeile cu siluete plinute

 

Un impact puternic in industria modei l-au avut si primele rochii special realizate pentru femeile cu siluete plinute. Mult timp femeile cu forme generoase s-au vazut puse in situatia de a purta doar haine pe comanda sau piese vestimentare lipsite de orice stil, pentru ca sistemul de marimi realizat in anii 50 de Biroul National de Standardizare american era mult prea confuz, fara sa cuprinda macar marimile plus size (asa cum sunt cunoscute azi). Multi retaileri nu doar ca evita in continuare sa produca rochii plus size, dar si interzic persoanelor care poarta marimi XXL sa cumpere hainele comercializate in magazinele lor. Practica aceasta este insa, pe buna dreptate, considerata discriminatoare si antisociala, fiind criticata viguros de opinia publica.

Missgrey @ Nov 03, 2017 +