rootfoot

Metamorfozele modelelor de rochii cu flori, aplicate sau imprimate

Putine femei pot rezista farmecului unor rochii cu flori aplicate sau al unora cu imprimeu floral, pentru simplul motiv ca florile au fost dintotdeauna un simbol al frumusetii delicate, dar si un limbaj secret al dragostei.

 

De sute de ani, vesmintele ornate cu reprezentari ale bujorilor, nuferilor, lacramioarelor sau trandafirilor au beneficiat de o popularitate in crestere, pentru femei si barbati deopotriva. Astazi, numeroase vedete poarta cu placere pe covorul rosu modele elegante de rochii cu flori aplicate sau cu imprimeu floral, simplu sau 3D, transformându-le în cele mai apreciate trenduri de moda.

 

 

Moda florala de-a lungul secolelor

 

Sobrietatea Evului Mediu a avut de infruntat atacul nemilos al modelelor florale care tinteau aproape toate piesele vestimentare, sub forma dantelei sofisticate lucrata cu migala de maestrii venetieni. Dupa gulerele, mansetele sau rochiile cu flori aplicate din dantela au urmat cele cu design floral tesut pe catifea, specific industriei textile persane, in care predominau lalelele, florile de rodiu si vita de vie.

 

Apoi, din secolul XVII incolo, in mare voga a fost cretonul indian, o tesatura pe care modelul era stampilat cu ajutorul unor matrite reprezentand extrem de detaliat flori (este vorba despre o tehnica deosebita de imprimare manuala, numita block printing).

 

In Europa secolului XVIII a urmat o explozie de brocarturi, adica matasuri tesute cu modele florale, mai exact margarete, garoafe si trandafiri.

 

In epoca moderna s-a remarcat perioada flower-power din anii 60, iar astazi nu ai cum sa treci cu vederea modernele rochii cu flori aplicate care manipuleaza textura tesaturii, oferind volum acolo unde e necesar, sau de aproape halucinantele tinute cu imprimeuri tridimensionale.

 

Invata limbajul dragostei purtand rochii cu flori aplicate

 

Stiu ca e putin probabil sa alegi un model de rochie cu flori in functie de mesajul simbolic transmis de acestea, insa cred ca ti se va parea interesant sa afli ca, de exemplu, preferatele japonezilor in decorarea kimonourilor, maiestuoasele crizanteme care simbolizau soarele, comunicau si un subtil „te iubesc”.

 

Florile de rodiu care impodobeau vesmintele persane din perioada islamica sugerau fertilitatea si abundenta, in timp ce nelipsitele lalele erau semnul iubirii perfecte dintre parteneri.

 

Astazi, imprimeurile sau aplicatiile florale sunt mai putin specifice si semnificative din punct de vedere cultural, atentia designerilor orientandu-se mai degraba asupra armoniei cromatice. Se poarta crizanteme, maci, garoafe, trandafiri, bujori, flori hibride, in care imaginatia se imbina cu realitatea, de dimensiuni din cele mai diferite, tridimensionale sau aplicate.

 

Nu trebuie sa tii seama decat de o regula simpla, care spune ca rochiile cu flori mari se potrivesc mai bine siluetelor plinute, iar cele mici sau medii avantajeaza siluetele subtiri, si dupa aceea poti fi sigura ca purtand o rochie eleganta cu flori aplicate sau imprimate la un eveniment special vei rapi absolut toate privirile si complimentele.

 

Missgrey @ Aug 23, 2017 +