Cele mai frumoase lucruri spuse vreodata despre dantela

Dantela s-a nascut dintr-o poveste de dragoste, si sigur ai banuit lucrul acesta privindu-i desenul cu linii serpuite in modele bizare. La urma urmei, daca oricare dintre noi ar vrea sa deseneze vreodata o harta a iubirilor sale, cu siguranta imaginea ar semana incredibil de mult cu o dantela din cele mai sofisticate.

 

Dar povestea dantelei a inceput simplu, cu o iubire intrerupta si un coral lasat de el – un marinar nevoit sa plece intr-o lunga calatorie- tinerei venetiene careia-i jurase credinta vesnica.

 

E greu sa astepti.

 

Asa simtea si ea, tanara venetiana. Asa ca a incercat sa imite ornamentele stranii ale coralului folosindu-se de ac si ata… si astfel ar fi aparut dantela. Si, dupa o vreme, au inceput sa se spuna multe lucruri frumoase despre aceasta tesatura deosebita, iar pe unele dintre acestea le puteti citi mai jos.

 

Ce au spus designerii de moda despre dantela?

 

Una dintre cele mai influente creatoare de moda ale secolului al XX-lea, Coco Chanel, cea care a eliberat femeile de constrangerile corsetelor si a popularizat un stil vestimentar sportiv, casual chic, cu accente masculine, nu si-a putut infrana aprecierea fata de nobila tesatura:

 

Cred ca dantela este una dintre cele mai dragute reproduceri facute dupa fantezia naturii. Dantela imi aminteste mereu de felul incomparabil in care crengile si frunzele copacilor brodeaza cerul, si nu cred ca o inventie a spiritului uman ar putea avea o origine mai gratioasa sau mai precisa.

 

Marc Jacobs, designerul american care a condus timp de ?aptesprezece ani departamentul de creatie al casei de moda Louis Vuitton,  a deconspirat dantela ca fiind un fel de esenta a intregii naturi.

 

Exista dantela in orice lucru viu: crengile dezgolite ale copacilor in timpul ierii, desenele pe care le fac norii pe cer, suprafata apei care se increteste in adierea vantului… Chiar si in blana incalcita a unui caine poti zari un model dantelat daca te uiti cu atentie.

 

Cum a intrat dantela in literatura si muzica?

 

Triumfal si cu stil, bineinteles. Dantela este una din preferatele scriitorilor si muzicienilor, datorita complexitatii si rafinamentului detaliilor tesaturii, iar printre cele mai frumoase cuvinte spuse vreodata despre aceasta se regaseste un fragment din fascinantul roman al Brunoniei Barry, care se numeste chiar „Cititoarea in dantela”.

   
Ador atentia celor din jur, sunt foarte sincera in aceasta privinta, dar daca vreau sa port o […] rochie din dantela […], n-o voi face pentru a primi atentie, ci in primul rand pentru ca imi ofera mie placere.

 

Iar trubadurul britanic Rod Stewart a facut chiar mai mult, asemuind femeia iubita cu pretioasa dantela, in balada de un romantism induiosator „You're in my heart” :


Dragostea mea pentru tine este incomensurabila, respectul meu pentru tine imens. Esti vesnica, fara timp, esti dantela si finete, esti frumusete si eleganta.

Missgrey @ May 18, 2017 +