rootfoot

Calatoria in timp a unei rochii elegante scurte

Oamenii cred ca fenomenul mini a inceput odata cu Mary Quant, careia i s-ar datora fascinantele rochii elegante scurte, dar lucrurile stau putin altfel si calatoria in timp a acestei piese vestimentare indraznete se prelungeste mult in trecut, sarind chiar pragul erei noastre.

 

Societatea nu a fost insa pregatita pentru mii de femei imbracate in fuste al caror tiv se oprea deasupra genunchilor decat prin anii 60, cand modelele de rochii elegante scurte au devenit uniforma tinerelor active, exuberante si optimiste din Occident. Tinutele obisnuite, specifice casnicelor, cu fusta ample si talia accentuata, n-au putut satisface gusturile fiicelor si nici noul lor stil de viata. Era momentul pentru o schimbare, si nu orice fel de schimbare, ci una fabuloasa, amuzanta si cu un aer rebel.

 

Cum se purtau rochiile scurte in anii 60?

 

   

Tinuta iconica a acestei perioade continea o rochie scurta, un dres mat, colorat sau stil arlechin, in carouri, si cizme cu toc gros. In ciuda glumelor care acuzau pur si simplu lipsa de material in confectionarea fustelor mini, moda acestora a luat amploare in majoritatea tarilor. Au existat insa si dusmani declarati ai acestei delicate piese vestimentare, cu precadere in tarile reticente la ideea de emancipare feminina. Surprinzator, nici Coco Chanel nu si-a declarat sustinerea fata de rochiile mini.

 

Transformarile rochiei elegante scurte

 

   

In anii 70 designul rochiei mini s-a plafonat pentru o vreme, pentru ca nu poti scurta tivul la nesfarsit, asa ca femeile au reinceput sa poarte lungimi midi sau maxi.

Apoi, pe la jumatatea anilor 80, Viviane Westwood a imbinat doua elemente conflictuale (povara crinolinei si senzatia eliberatoare a fustei scurte) intr-o forma revolutionara, numita „mini-crini”. Noile rochii elegante scurte aveau o forma usor bufanta, care conferea intregii tinute un aer usor dramatic.

In anii 90, femeile au inceput sa poarte fuste mini si la birou, in combinatie cu celebrele sacouri cu umeri supradimensionati.

 

Fusta mini in secolul 21

   

Anii trec, fusta scurta rezista, fie purtata in stil casual, cu tenisi sau balerini, fie sub forma unor rochii elegante din materiale sofisticate. Inca mai exista voci care se exprima impotriva ei, autoritati care propun arestarea purtatoarelor de rochii care se opresc deasupra genunchiului si opinii care considera fusta mini drept cauza majoritatii accidentelor de circulatie.

Cu toate acestea, atunci cand te afli in fata sifonierului, incercand sa te hotarasti asupra unei tinute, n-ar trebui sa te preocupe nimic altceva decat sa arati spectaculos, in ton cu ocazia si anotimpul. Iar daca asta inseamna ca decizia ta se opreste asupra unei rochii elegante scurte, atunci poart-o pur si simplu cu incredere si accesorii adecvate.

 

Missgrey @ May 15, 2017 +