rootfoot

Rochiile elegante verde smarald: ucigator de frumoase!

Nuanta pretioasa si opulenta a unei rochii elegante verde smarald ascunde cateva secrete pe care cu greu le-ai putea banui. Indragite inca din epoca victoriana, modelele extrem de elaborate de rochii elegante verde smarald garantau doua lucruri: ca purtandu-le, doamnele si domnisoarele primeau nenumarate complimente, si ca ramaneau toata seara nu doar in centrul atentiei, ci si in pericol de moarte.

 

Suna teribil, nu-i asa? Din fericire, epoca victoriana a apus de multa vreme, la fel si metodele primitive de colorare a vesmintelor. Fascinanta nuanta de verde smarald si-a pierdut aura malefica, odata cu progresele si inventiile moderne, iar femeile din toata lumea si-au recapatat increderea in aceasta.

 

Totusi, de ce erau in secolele XVIII si XIX atat de temute si, in acelasi timp, admirate, rochiile elegante verde smarald?

 

 

Verde smarald, culoarea doamnelor din inalta societate

 

Imparatese, regine, doamne si domnisoare de la curtea regala si curtezane, toate femeile erau hipnotizate la vederea noilor rochii elegante verde smarald. O astfel de nuanta stralucitoare, care se vedea la fel de splendid chiar si in balcoanele operei, luminata in acele vremuri cu felinare cu gaz, era menita unei faime universale. Si exact de asa ceva a avut parte, numai ca din oarecare alte motive.

 

Pigmentul verde smarald, obtinut pentru prima data la sfarsitul secolului XVIII, era obtinut prin amestecul cuprului cu arsenic alb, iar modul de preparare relativ ieftin si simplu, alaturi de scanteierea halucinanta a acestui verde deosebit, l-a transformat repede in culoarea ideala pentru vesmintele doamnelor din inalta societate.

 

Pericolul din vechile rochii verde smarald

 

Am putea crede ca elementul arsenic din compozitia pigmentului ar fi trebuit sa puna totusi cateva semne de intrebare in ce priveste siguranta acestuia, insa nu a fost asa. Optzeci de ani a durat pana cand efectele periculoase ale pigmentului au inceput sa fie luate in serios si femeilor sa li se spuna sa stea departe de rochiile elegante verde smarald. Chiar si dupa aceea…, multe doamne si domnisoare isi asumau riscuri grave, refuzand sa renunte la adoratele rochii elegante verde smarald.

 

Se spunea despre doamnele care imbracau rochii de seara verde smarald ca poarta in faldurile vesmintelor suficienta otrava ca sa nimiceasca toata ceata de admiratori pe care-i puteau intalni la jumatate de duzina de baluri.

 

Probabil de aici se trage si aura oarecum malefica a acestei culori de altfel extrem de flatane si usor de armonizat cu orice stil vestimentar.

 

Revirimentul modelelor moderne de rochii elegante verde smarald

 

Astazi, pigmentii folositi in industria textila pentru a colora tesaturile sunt siguri si inofensivi, asa cum trebuie sa fie. Farmecul nuantei verde smarald a ramas insa la fel de puternic, iar modelele de rochii elegante verde smarald sunt printre cele mai apreciate de designerii internationali si iubitoarele de moda din toata lumea.

Missgrey @ Nov 02, 2017 +