rootfoot

Povestea fermoarului, de la galosi la cele mai elegante rochii

Inca de la introducerea fermoarului in lumea modei, la inceputul secolului XX, acesta a devenit unul din cele mai populare sisteme de prindere. Astazi il gasim (desi rareori il apreciem la adevarata lui valoare) in designul a numeroase piese vestimentare si accesorii: pantaloni, blugi, fuste, rochii elegante, jachete, posete, ghete, rucsaci si multe altele. Poate fi folosit si ca element decorativ, sau poate fi ascuns foarte bine in croiala al unei rochii sofisticate in stil creion, in asa fel incat sistemul de prindere sa fie complet invizibil.

 

Aparitia primelor fermoare

 

La inceputurile sale, expertii vremii nu au prevazut niciun fel de viitor noii inventii. Sistemul de prindere in varianta originala a generat extrem de putin interes in anul 1893. Abia in 1914, dupa ce Gideon Sundback i-a imbunatatit designul, fermoarul a devenit foarte popular. Primele fermoare au fost folosite in industria incaltamintei, la galosi, botine sau incaltaminte sport, pentru femei, copii sau barbati.

 

In 1937 a avut loc o dezbatere numita „Batalia slitului”, care a incercat sa stabileasca odata pentru totdeauna cel mai bun sistem de prindere: fermoarul sau nasturii. Invingator a iesit fermoarul, declansand utilizarea acestuia in masa de catre designerii francezi de moda. De atunci, fermoarelor le-a crescut constant popularitatea si eficienta, incepand sa fie incluse in din ce in ce mai multe piese vestimentare.

 

Curand, a devenit principalul sistem de prindere in cazul rochiilor, iar descoperirea fermoarului invizibil a schimbat definitiv aspectul rochiilor elegante.

Incepand cu anii 50 si 60, rolul decorativ al fermoarului a devenit din ce in ce mai pregnant. Fermoarele au iesit la vedere ca detalii ornamentale, pe maneci sau la decolteuri, pregatind moda femeii puternice si indraznete.

 

Rolurile nebanuite ale fermoarului

 

E cat se poate de interesant faptul ca fermoarul nu este doar un obiect vestimentar util, ci se foloseste si pentru a transmite anumite mesaje. Fermoarul poate echilibra sau conferi structura unei tinute prea feminine sau fade. De exemplu, fermoarul plasat pe spatele unei rochii bodycon elegante ii poate accentua nuanta seducatoare.

In definitiv, fiecare element vestimentar trebuie sa aiba o personalitate. Micile detalii pot avea deseori efecte spectaculoase, transformand o piesa vestimentara banala intr-una originala. Fermoarul, chiar daca a avut un inceput mai putin impresionant si o buna perioada de timp a fost apreciat exclusiv pentru aspectul lui functional, a devenit un instrument de design expresiv care poate transforma trendurile.

Missgrey @ Dec 26, 2017 +