rootfoot

Cum lungesti viata unor rochii din dantela

Extraordinar de frumoase, totusi atat de delicate, pretioasele rochii din dantela trebuie ingrijite cu atentie, atat in timpul spalarii, cat si intre purtari, pentru a nu intra in categoria tinutelor de unica folosinta. Ar fi mare pacat, mai ales daca sunt unele din acele rochii de dantela in care arati fabulos.

 

In randurile urmatoare iti vom spune cateva reguli de curatare a acestor piese vestimentare destul de pretentioase, dar si cateva trucuri pentru ca tie sa-ti fie usor sa te bucuri cat mai mult timp de aspectul lor impecabil si de aerul sofisticat cu care te invaluie.

 

Cum speli pretentioasele rochii din dantela

 

   

Este obligatoriu ca inainte sa te avanti in procesul de curatare a piesei vestimentare sa citesti cu atentie instructiunile mentionate pe eticheta. Astfel, vei afla daca respectiva dantela se poate spala in apa calda (si daca da, la ce temperatura). In principiu, rochia din dantela se poate spala in apa calduta, folosind detergenti fara enzime si inalbitori, prin miscari usoare. Daca este necesar, spal-o in mai multe ape, pana cand se curata, apoi clateste-o bine, eventual poti indrepta jetul dusului pe tesatura, pentru a te asigura ca elimini orice urma de detergent.

 

Daca pe eticheta nu e specificata ca interzisa spalarea la masina automata, atunci poti alege un ciclu de spalare cu apa rece, de o durata cat mai scurta. Ai grija sa inchei inainte fermoarul rochiei din dantela, daca este cazul.

 

Daca ai patat rochia din dantela si nu ai timp sa o duci la curatatorie, poti incerca sa rezolvi singura problema, in functie de pata. Astfel, grasimea trebuie intai tamponata bine cu un servetel de hartie, abia apoi clatita in apa calduta cu putin detergent de vase ecologic, incolor. Petele de vin rosu dispar daca le freci cu sare si lasi rochia la inmuiat cinci minute, in apa rece. Petele de cafea se curata daca folosesti o solutie de bicarbonat de sodiu, apa calduta si detergent pentru rufe delicate.

 

Cum usuci rochiile din dantela

Excesul de apa se elimina asezand rochia din dantela intre prosoape si apasand delicat. In niciun caz nu o stoarceti. Asezati-o apoi pe un suport drept, departe de lumina directa a soarelui. Daca e neaparat nevoie sa o calcati, setati fierul pe cea mai scazuta temperatura sau, pentru mai multa siguranta, asezati o bucata de tesatura intre dantela si fierul de calcat.

 

Bineinteles, intotdeauna puteti evita bataia de cap pe care o presupune spalarea unor rochii din dantela si le puteti duce direct la curatatoria profesionala, dar este bine sa stiti cum sa procedati la nevoie. Nu se stie niciodata cand primiti o invitatie de ultim moment la o petrecere la care vreti neaparat sa mergeti si chiar nu aveti timp de pierdut cu alte drumuri.

 

Missgrey @ Jun 10, 2017 +