rootfoot

Povestea femeii care a creat rochii elegante pentru a putea zbura

Prima femeie care a traversat Atlanticul in zbor a fost si prima celebritate care si-a lansat propria linie de haine. Rochii elegante care nu se sifoneaza, pantaloni practici, cardigane din matase de parasuta, piesele vestimentare concepute de Amelia Earhart, pionier al aviatiei si etalon de stil, au facut parte dintr-o colectie menita sa contribuie financiar la indeplinirea visului ei de zbura.

 

Dar cum a ajuns Amelia Earhart, pilot ambitios, sa flirteze cu o cariera de designer vestimentar?

 

In copilarie, Amelia Earhart croia rochii elegante pentru papusi

 

Oamenii cu destine remarcabile nu prea au copilarii obisnuite, iar Amelia nu a facut exceptie. In loc sa se joace pur si simplu cu papusile, ea a invatat sa coasa si obisnuia sa croiasca rochii elegante papusilor. Mai tarziu, pe cand lucra intr-un post de asistent social, a inceput sa-si faca singura haine pentru a-si pastra aspectul rafinat in ciuda unui salariu foarte mic.

 

In 1920 s-a indragostit de zbor, dupa o experienta de 10 minute in avionul lui Frank Hawks, supranumit „cel mai rapid aviator din lume”, iar Amelia si-a concentrat toate eforturile pe noua si cea mai mare pasiune a ei.

 

Brandul Amelia Earhart Fashions

 

   

Amelia avea stil, avea clasa si era foarte constienta de imaginea ei. Inalta, zvelta si frumoasa, a fost inclusa in 1934 pe lista celor mai bine imbracate femei de catre Asociatia Designerilor din America. Dupa o discutie despre haine functionale destinate femeilor active, purtata cu Elsa Schiaparelli, creatoarea excentrica de moda, Earhart a decis impreuna cu sotul si promotorul ei, George Putnam, sa lanseze propria linie de haine pentru a-si putea finanta in continuare zborurile cu avionul.

 

Colectia continea 25 de tinute concepute in asa fel incat sa arate bine si sa fie functionale. In viziunea Ameliei, chiar si cele mai deosebite modele de rochii elegante trebuiau sa fie confectionate din tesaturi practice, precum bumbacul sau matasea din care erau realizate parasutele. Pe fiecare piesa vestimentara era cusuta eticheta brandului Amelia Earhart Fashion, in care era ingenios inclusa si imaginea unui avion in zbor.

 

Vremea sfarsiturilor

 

Cu toate ca preturile la care puteau fi achizitionate tinutele din colectia Amelia Earhart Fashions erau accesibile, aparitia acesteia chiar in timpul marii crize economice a dus la prabusirea mult prea rapida a brandului. Nici popularitatea designerului, nici pretul scazut, nici functionalitatea si eleganta nu au avut castig de cauza in fata realitatii crunte a acelor vremuri.

 

La scurt timp, in anul 1937, Amelia a disparut in timpul zborului in jurul lumii prin care dorea sa stabileasca un record mondial. Avionul pe care il pilota a disparut in mod misterios, iar sfarsitul Ameliei este considerat si astazi unul din cele mai mari mistere nerezolvate ale istoriei.

Din fericire, nu toate creatiile ei vestimentare au disparut la fel de misterios. O rochie eleganta cu model floral, in nuante pastelate, este pastrata si astazi intr-un muzeu din California, alaturi de eticheta pe care un avion isi deseneaza cu fir rosu zborul ascendent.

 

Missgrey @ Jul 24, 2017 +