rootfoot

N-ai cum sa fii trista cand porti rochii din paiete

Categoric, e imposibil sa fii trista cand porti rochii din paiete, si daca nu ne crezi, imbraca o astfel de piesa vestimentara si ai sa vezi cu ochii tai cum ti se schimba instantaneu starea de spirit. Ba chiar cei din jur se vor simti entuziasmati de atitudinea ta aproape sarbatoreasca, desi poti purta oricand rochii din paiete sau alte accesorii cu paiete pe ici, colo, nu doar la petrecerile de Anul Nou.

 

In plus, povestea paietelor este absolut surprinzatoare, asa cum sunt si micile discuri colorate si stralucitoare care dau un aer festiv si exuberant oricarei tinute. Poate ti se pare improbabil, dar nu Michael Jackson a fost cel care a purtat pentru prima data paiete, si nici flapperitele anilor 20, ci insusi faraonul Tutankhamon.

 

Paietele au o istorie mai veche decat iti imaginezi

 

Arheologii au descoperit paiete antice in numeroase situri din Pakistan pana in Egipt, iar aceste versiuni originale erau realizate din aur, niste cerculete gaurite in mijloc. In mormantul faraonului Tutankhamon s-au gasit paiete cusute in forma de flori pe roba acestuia sau pur si simplu in jurul lui, unele parand colorate in nuante de rosu sau violet datorita depunerilor de fier.

 

Mai tarziu, in Venetia secolului al XIII-lea, paietele erau considerate semn de bunastare, iar in 1480, Leonardo da Vinci a conceput o schita pentru o masinarie care taia discuri mici pentru paiete direct in plansele de metal.  

 

Dupa ce mormantul faraonului Tutankhamon a fost descoperit in 1922, paietele si diverse rochii din paiete au inceput sa fie extrem de popularizate printre flapperite (excentricele frivole ale anilor dintre cele doua razboaie mondiale), mai ales datorita felului in care reflectau lumina.

 

In anii 20, ploaia sau caldura puteau distruge rochiile din paiete

 

    

Fusese descoperita o metoda simpla de a incalzi si presa gelatina in discuri mici colorate. Insa modelele de rochii din paiete confectionate astfel aveau un mic-mare neajuns:  nu puteau fi spalate, deci era exclus sa risti sa te prinda cumva ploaia pe strada. In plus, daca dansai cu un barbat prea puternic, urma mainii lui ramanea imprimata pe spatele rochiei, din cauza caldurii.

 

Paietele din gelatina au incetat sa mai fie produse in timpul celui de-al doilea razboi mondial, iar designerii au incercat sa gaseasca o metoda eficienta de a produce ieftin paiete care sa nu se rupa, sa nu se topeasca si totusi sa permita o mare libertate de miscare. Asa au aparut paietele din plastic colorat, care sunt astazi aplicate pe aproape orice piesa vestimentara.

 

Daca nu te simti inca destul de indrazneata ca sa porti rochii din paiete, incearca sa alegi accesorii decorate cu micile discuri colorate. Vei vedea cum ziua devine mai frumoasa pur si simplu datorita unei posete sau unor pantofi cu paiete.

 

Missgrey @ Jun 11, 2017 +