rootfoot

Invata cum sa faci combinatii de culori pentru un look spectaculos

Stii instinctiv ce culori se potrivesc intr-o tinuta? Primesti deseori complimente pentru acele extravagante combinatii de culori pe care reusesti sa le porti cu naturalete? Lumea spune despre tine ca esti un geniu in asortarea celor mai dificile nuante?

 

Nu?

 

Stai linistita, nu e grav. Trebuie doar sa inveti cateva trucuri de asortare cromatica si putina teorie a culorilor (foarte putina, promit!), ca sa poti face de-acum incolo, in tinuta de zi sau de seara, niste combinatii de culori absolut impecabile.

 

Ii poti multumi lui Isaac Newton pentru primul ghid de asortare a culorilor

 

Prin secolul XVII, savantul englez Newton (da, cel cu marul) a pus la punct un grafic in forma de cerc in care este reprezentat intreg spectrul vizibil de culori, cu tot cu legaturile dintre ele: culorile primare (rosu, galben si albastru), secundare (obtinute prin combinarea a doua culori primare, adica verde, portocaliu si violet) ?i ter?iare (obtinute prin combinarea a doua culori secundare sau a unei nuante primare cu una secundara).

 

De ce ar trebui sa ai in minte imaginea aceasta cand vrei sa renunti la tinutele all black si sa iti faci aparitia la o petrecere purtand o combinatie irezistibila de nuante intense?

 

Roata cromatica iti arata exact cum sa faci cele mai potrivite combinatii de culori

 

Cea mai usoara varianta de asortare a culorilor e sa alegi piese vestimentare in nuante analog, adica cele care se gasesc una langa alta pe cerc. Nu te rezuma la doua culori, poti folosi si mai multe, chiar daca se intampla sa alaturi o nuanta rece unor nuante calde.

Astfel, poti compune o tinuta spectaculoasa purtand o rochie de seara albastra cu pantofi violeti, sau o bluza verde crud cu pantaloni verde intens si pantofi in nuante galben-aurii.

 

Cand vrei sa scoti o anumita piesa vestimentara in evidenta, alatura-i un accesoriu in culoarea complementara, adica aceea care se afla la polul opus pe roata cromatica. De exemplu, stii ca la o rochie de ocazie verde smarald poti purta nu doar accesorii negre sau in nuante neutre, ci cele mai delicate sandale (si chiar un clutch) in nuante oranj sau rosii?  

 

   

 

Totusi, manevreaza combinatiile de culori complementare cu grija, pentru ca un contrast prea puternic poate crea o senzatie de tensiune optica si reduce din spectaculozitatea tinutei. Trucul este sa alegi o culoare primara si sa o alaturi unei nuante mai pale a culorii complementare, de exemplu: mov cu galben pal sau turcoaz cu portocaliu-piersica.

Oricum, asortarea culorilor nu este un talent cu care te nasti, ci o abilitate pe care o dobandesti in timp, asa ca tot ce trebuie sa faci este sa exersezi si sa te joci cu cat mai multe nuante.

 

Missgrey @ May 17, 2017 +