rootfoot

Cum s-a schimbat in timp clasica rochie neagra

Clasica rochie neagra si-a inceput cariera de piesa vestimentara obligatorie in garderoba femeii stilate odata ce Coco Chanel a decis sa revolutioneze notiunea de chic, conferindu-i o noua dimensiune.

 

Inainte ca Mademoiselle Chanel s-o transforme intr-o parte importanta a gramaticii elegantei feminine, rochiile negre faceau parte din tinuta obisnuita de doliu. De altfel, versiunea Chanel din 1926 a micii rochii negre s-a nascut din amintirile lui Coco, care la doisprezece ani a fost abandonata de tatal ei la orfelinatul manastirii Aubazine. Austeritatea si simplitatea liniilor uniformelor calugaritelor care il conduceau i-au inspirat lui Coco Chanel conceptul de LBD, care a devenit in scurt timp extrem de popular si practic, iar profetia celor de la Vogue, celebra revista unde a aparut pentru prima data clasica rochie neagra asa cum o cunoastem astazi, s-a adeverit cu asupra de masura.

 

„Rochia pe care toata lumea o va purta.” - Vogue

 

  

Mostenirea rochiei negre a trecut cu brio testul timpului, devenind o tinuta iconica, usor de acesorizat, usor de purtat, usor de adecvat la ocazii diferite si la… timpuri diferite.

 

In epoca jazz-ului, deja clasica rochie neagra si-a ridicat putin tivul pentru a nu stanjeni miscarile excentricelor si controversatelor domnisoare adepte ale stilului flapper.

Apoi, anii celui de-al doilea razboi mondial, marcati de saracie si rationalizare stricta, au intampinat cu bucurie existenta unei variante vestimentare practice si suficient de elegante.

Mica rochie neagra nu doar ca a rezistat in perioada de glorie a primelor filme color, dar s-a si remarcat drept o solutie extrem de avantajoasa care a transformat-o in favorita Hollywood-ului. Si asta pentru ca negrul era singura culoare care nu aparea distorsionata folosind noul procedeu numit Technicolor.

 

Starurile si clasica rochie neagra

 

Desi cand spui LBD iti vine in minte (bineinteles, dupa numele lui Coco Chanel) Audrey Hepburn, de fapt prima celebritate internationala care a facut senzatie intr-o rochie neagra clasica a fost Marylin Monroe.

In filmul noir „Jungla de asfalt”, diva blonda apare intr-un rol minor, dar important, purtand o rochie neagra simpla, sexy si misterioasa, cu umerii dezgoliti.

Atat de diferita si totusi atat de… asemanatoare cu rochia neagra a lui Audrey Hepburn. Modelul purtat de aceasta in filmul „Mic dejun la Tiffany” avea un design mult mai sobru, cu linii drepte, fara maneci si fara decolteu adanc.

 

Ce se intampla astazi cu clasica rochie neagra?

 

In ultimele decenii, mica rochie neagra (a carei abreviere, LBD, a fost recunoscuta in mod oficial de Dictionarul Oxford in anul 2010) si-a pastrat individualitatea, desi designul ei a fost continuu marcat de tendintele momentului.

Dupa aproape un secol de celebritate, clasica rochie neagra continua sa fie printre primele alegeri ale femeilor din toata lumea in materie de vestimentatie eleganta. Alaturandu-i accesorii bine alese, viu colorate si inedite, o putem transforma intr-un companion usor adaptabil dress code-ului oricarui gen de eveniment.

Posibilitatile rochiei negre sunt, fara sa exageram, nelimitate. Istoria ne-o arata!

 

Missgrey @ Jul 05, 2017 +