rootfoot

Cine si cum decide care sunt culorile anului in moda?

Ai fi surprinsa sa afli ca moda si culorile anului sunt decise de fapt de foarte putine persoane, mai exact cele de la institutele de culori, precum Pantone sau CAUS, asociatia americana care se ocupa cu emiterea prognozelor cromatice.

 

Acolo, o mana de profesionisti analizeaza cu atentie evenimentele globale curente, particularitatile perioadei, inclusiv cele psihologice si sociale si chiar observarea celor mai subtile tendinte ale cumparatorilor, apoi lanseaza de doua ori pe an prognoze cromatice, care corespund sezoanelor primavara-vara si toamna-iarna.

 

 

De ce a fost nevoie ca cineva sa anunte culorile anului in moda?

 

Asociatia americana CAUS, de exemplu, a fost infiintata in anul 1915 de cativa fabricanti de textile, care au sesizat utilitatea unei directionari a trendurilor cromatice pentru a creste productia materialelor pentru imbracaminte. Stiind spre ce culori tind oamenii, puteau fi produse mult mai eficient cantitati mari de textile. Cu timpul, culorile anului au inceput sa fie stabilite pe categorii: moda femeilor, imbracaminte pentru barbati, moda pentru tineri, design interior si industria frumusetii.

 

Pantone, un alt nume de referinta cand vorbim despre culorile anului, si-a inceput existenta ca o simpla companie de imprimari, in 1950. Practic, institutul foloseste un sistem de reproducere standardizata a culorilor, pentru ca fabricantii de pigmenti din orice parte a lumii sa poata obtine exact o anumita nuanta.

 

Din anul 2000, Pantone a inceput sa declare o culoare anume –in ton cu spiritul timpului- drept „culoarea anului”. Lucrul acesta se face dupa analize complexe si dezbateri bianuale, in urma carora se stabileste pentru anul urmator culoarea in trend, care se doreste a fi un mijloc subtil de influentare in bine a dispozitiei.  

 

De exemplu, culoarea anului 2017 este Greenery (verde crud), care sugereaza parca oamenilor sa respire adanc si sa iasa putin din ritmul vietii moderne pentru a se reintoarce la natura, macar prin vestimentatie.

 

Ce culori se poarta in toamna 2017?

 

Anul acesta, cei de la Pantone au decis care este paleta de culori la moda in toamna 2017, dupa ce au evaluat colectiile designerilor prezenti la New York Fashion Week si London Fashion Week.

 

Iata culorile care vor predomina in magazinele si garderobele noastre in aceasta toamna:

 

  • Grenadine – un rosu dinamic, ideal pentru latura focoasa din tine

 

  • Tawny Port – un rosu inchis potrivit femeilor sofisticate

 

  • Ballet Slipper – un roz fermecator, usor de integrat in tinute chic

 

  • Buterrum – un bej calduros pentru zile racoroase de toamna

 

  • Navy Peony – un bleumarin care inlocuieste de minune negrul in rochiile elegante de seara

 

  • Neutral Grey – un gri trendy cu care nu poti da gres

 

  • Shaded Spruce – un verde in nuanta asemanatoare molidului, foarte sofisticat

 

  • Golden Lime – o nuanta fascinanta de galben combinata cu verde lime

 

  • Marina – un albastru proaspat ca un pahar racoritor de apa

 

  • Autumn Maple – o nuanta galben-maro care sintetizeaza intreaga experienta de toamna
Missgrey @ Aug 30, 2017 +