rootfoot

Celebreaza vara purtand modele vesele de rochii cu flori

Pare atat de normal sa purtam rochii cu flori, mai ales vara, incat nici nu ne mai intrebam de ce sunt atat de populare tesaturile cu astfel de motive. Dar tocmai pentru ca sunt omniprezente in vestimentatia feminina, disponibile in numeroase variante cromatice, texturi si stiluri, ar fi cu atat mai interesant sa deslusim istoria fara indoiala fascinanta a acestor fermecatoare rochii cu flori.

 

Ma scuzati, vorbiti cumva „florineza”?

 

Cu mult timp in urma, simbolistica florilor era recunoscuta de toata lumea si multi doreau s-o insufle propriilor haine.

Albastreaua, de exemplu, sugera delicatete,  margareta-inocenta, orhideea-rafinament, iar trandafirii erau mesagerii recunoscuti ai dragostei. Florile reuseau sa imprumute din dragalasenia lor pieselor vestimentare carora le serveau drept ornament , si in plus, transmiteau mesaje recunoscute in toata lumea. Limbajul florilor era limbajul tainic al sentimentelor, asa ca nu e deloc de mirare ca a capatat o amploare deosebita, mai ales in epoca victoriana.

 

Motive florale specifice fiecarei tari

Fiecare tara are florile ei preferate, care par a fi prezente deseori in motivele textile. In chimonourile japoneze se regasesc reprezentate crizantemele, simbol al soarelui si al familiei regale. Bujorul este considerat in China regele florilor, dar un motiv des intalnit este si cel al nufarului, care sugereaza puritate. India gazduieste o istorie bogata a tehnicilor de ornamentatie in domeniul textil, mai ales in ce priveste designul floral. In procesul original de productie, tesatura de bumbac se acoperea cu un strat de ceara, cu exceptia motivului floral desenat, apoi era inmuiata in vopsele. Dupa uscare, partile care trebuiau sa fie galbene sau verzi erau pictate manual cu sofran.

Modelele de rochii cu flori populare in Europa s-au raspandit, incepand cu secolul XV, datorita comerciantilor care faceau troc cu diverse produse, iar tesaturile inflorate au devenit foarte scumpe dar si foarte apreciate.

 

Rochiile cu flori, un trend atemporal

 

   

E greu de crezut ca motivele florale ar putea cadea vreodata in desuetudine, cu incredibila lor adaptabilitate si farmecul inerent, cu vioiciunea cromatica si delicatetea pe care o insufla oricarei piese vestimentare. Unde mai pui ca de ceva vreme, in realizarea noilor rochii cu flori se mizeaza foarte mult pe efecte 3D si chiar pe flori aplicate pe tesatura, ceea ce confera tinutelor o aura de originalitate.

De la imprimeurile extrem de stilizate, la scara mica sau monocrome, pana la ultimele aparitii spectaculoase de pe podiumurile de moda- fascinantele rochii cu flori aplicate, concluzia este una singura: acest trend nu are de gand sa plece nicaieri, asa ca mai bine deschizi larg usile garderobei si faci loc pentru cateva rochii casual sau rochii de seara elegante cu flori, ideale pentru a celebra vara.

 

Missgrey @ Jul 20, 2017 +