rootfoot

Cele mai frumoase rochii elegante… de sange albastru

Exista in universul cromatic nuante pe care le regasim des in cele mai frumoase rochii elegante, iar una dintre acestea este albastru. Interesant este ca nu e deloc intamplatoare impresia deosebita pe care ne-o face o rochie eleganta albastra.

 

In functie de intensitatea culorii, impactul vizual capata fie valente aristocratice, fie indeamna la calm si reverie. Iar in Evul Mediu, albastrul indigo chiar era recunoscut drept o culoare regala.

 

In Evul Mediu alegeai cele mai frumoase rochii elegante conform legii

 

Bine, nu ne referim exclusiv la rochiile elegante, dar important este ca spre sfarsitul Evului Mediu trebuia sa ai mare grija cand decideai ce haine sa porti. Si asta pentru ca existau niste „legi somptuare”, numite astfel deoarece reglementau aspecte oarecum comune ale vietii: imbracaminte, vesela, mobila, usurand distinctia dintre aristocratie si clasele de mijloc si de jos.

 

Spre exemplu, doar cavalerii din Ordinul Jartierei si nobilii de rang superior aveau dreptul sa poarte vesminte de culoare albastra.

 

Aristocratele de altadata purtau rochii elegante asortate cu sangele albastru?

 

Expresia „de sange albastru” s-a nascut de fapt datorita felului in care se vedeau venele pe pielea nobilimii extrem de atente sa nu se amestece cu persoane din alte rase.

 

Vesmintele doamnelor de rang inalt nu trebuiau sa fie asortate decat cu incaltamintea si cu bijuteriile, dar faptul ca nuanta de albastru regal, adica albastru spre indigo, se obtinea destul de greu din planta de indigo, facea ca cele mai frumoase rochii elegante albastre sa fie si teribil de costisitoare. In niciun caz femeile de rand nu si-ar fi putut permite astfel de vesminte, desi variante ieftine de albastru se obtineau dintr-o planta numita drobusor.

 

Primele rochii de nunta erau albastre

 

   

De fapt, miresele au inceput sa poarte rochii albe doar dupa nunta Reginei Victoria cu Printul Albert, din 1840.

 

Inainte, miresele achizitionau numai in cazuri foarte rare, si trebuie sa mentionam, foarte bogate, rochii speciale pentru nunta. De obicei isi uneau destinul cu al viitorului sot purtand cea mai buna si frumoasa rochie din garderoba, cum ar fi rochia de duminica, adica aceea pe care o imbracau la biserica.

 

Pentru ca verdele era considerat nefavorabil, rosul era prea indraznet, galbenul nu reusea sa ascunda petele, iar negrul pur era foarte greu de obtinut cu ajutorul vopselelor naturale, albastrul obtinut din planta de drobusor ajunsese culoarea clasica a celor mai frumoase rochii elegante din garderoba mireselor obisnuite.

 

Missgrey @ Jul 06, 2017 +