rootfoot

Cateva lucruri mai putin cunoscute despre rochiile albastre

Rochiile albastre. Sigur ai si tu macar una in garderoba, albastru bleumarin, albastru azuriu sau turcoaz, ca tot e la moda anul acesta.

Le purtam pentru ca ne place culoarea si senzatia de liniste pe care ne-o insufla, pentru ca nuantele mai inchise exprima autoritate, deci sunt ideale pentru birou, iar nuantele mai deschise, aproape pastelate, insufla delicatete, feminitate si un aer de vacanta si libertate, se potrivesc perfect la petreceri.

 

Ar mai fi insa si alte lucruri de stiut despre frumoasele rochii albastre, iar in randurile urmatoare vom incerca sa le selectam cele mai interesante dintre acestea.

 

Pe vremuri, miresele purtau la nunta rochii albastre

 

De fapt, miresele au inceput sa poarte rochii albe doar dupa nunta Reginei Victoria cu Printul Albert, din 1840.

Inainte, miresele achizitionau numai in cazuri foarte rare, si trebuie sa mentionam, foarte bogate, rochii speciale pentru nunta. De obicei isi uneau destinul cu al viitorului sot purtand cea mai buna si frumoasa rochie din garderoba, cum ar fi rochia de duminica, adica aceea pe care o imbracau la biserica.

Pentru ca verdele era considerat nefavorabil, rosul era prea indraznet, galbenul nu reusea sa ascunda petele, iar negrul pur era foarte greu de obtinut cu ajutorul vopselelor naturale, albastrul ajunsese cea mai intalnita culoare a rochiilor purtate de mirese. Pe de alta parte, simbolurile cromatice s-au tot schimbat de-a lungul secolelor, iar puritatea si pietatea obisnuiau sa fie asociate culorii albastre, nu albului.






Acum un secol, atat fetele, cat si baietii, purtau rochii albastre

 

Pare greu de crezut, dar schema cromatica in care culoarea albastra e asociata baietilor, iar cea roz fetitelor, a intrat in scena abia prin al doilea deceniu al secolului XX, si asta din cauza marilor magazine de haine in cautare de castiguri tot mai mari.

Pentru ca, intr-o familie, se obisnuia ca acelasi rand de haine sa fie purtat de toti copiii, indiferent de sex, pana cand se deteriora definitiv. Abia atunci parintii hotarau ca e vremea sa investeasca in garderoba familiei.

In plus, schimbatul scutecelor era mult mai usor cand copilul purta rochita, iar albastrul a fost dintotdeauna una din culorile cele mai iubite de oameni (si, cand nu se inventasera inca vopselele sintetice, si cea mai usor de obtinut nuanta care nu lasa nici murdaria sa se vada prea tare).

Asa ca imaginea unei puzderii de copilasi imbracati in rochii albastre trebuie sa fi fost ceva adorabil si cat se poate de normal in secolul XIX.

 

   

Astazi nu mai suntem preocupate exclusiv de ratiuni practice, economice sau de simbolistica, ci mai degraba de usurinta cu care se poate asorta o culoare. Si, din nou, albastrul da lovitura, pentru ca se potriveste de minune cu tonuri naturale, marouri si nuante de verde, arata spectaculos in combinatie cu pasionalul rosu, sofisticat cu nuantele metalice si extrem de elegant cu accesorii negre sau nude.

Asa ca, pe drept cuvant, chiar nu te impiedica nimic sa porti linistita modelele preferate de rochii albastre.

 

Missgrey @ May 27, 2017 +