rootfoot

Povestea costumului lui Mos Craciun

Toate ocaziile speciale au propria lor conduita vestimentara, iar Craciunul nu face exceptie. Ba chiar, intr-o oarecare masura, moda a contribuit si ea la transformarea Craciunului in sarbatoarea pe care o stim astazi, uneori cu bune, alteori cu- hai sa nu zicem tocmai rele, ci interesante- da, deci cu interesantele pulovere tricotate cu reni, mosi si sanii.

 

Oricum, in societatea occidentala, Mos Craciun este un fel de fashion icon, cu costumul lui inconfundabil, rosu cu blanita alba, reprezentativ pentru generozitatea si caldura acestuia.

 

 

Cum a aparut costumul lui Mos Craciun

 

Costumul lui Mos Craciun a imprumutat culoarea rosie de la Sfantul Nicolae de Mira, despre care se spunea ca purta o roba caramizie si era recunoscut si apreciat pentru bunatatea si compasiunea lui. Deseori impartea daruri si bani copiilor sarmani, iar traditia spune ca arunca deseori saci cu monezi de aur pe ferestre sau prin cosurile de fum.

 

Costumul rosu pe care-l cunoastem astazi isi are originea in desenele lui Thomas Nast publicate la sfarsitul secolului al XIX-lea in revista Harper's Weekly. Vestimentatia moderna a lui Mos Craciun a fost popularizata in continuare de Haddon Sundblom in… reclamele la Coca Cola, in care celebrul personaj aparea incarcat de cadouri, vorbind cu copiii, citindu-le scrisorile, dand iama prin frigidere si, bineinteles, savurand o sticla din indragita bautura.

 

Desi in primele reprezentari grafice mosul arata ba ca un lungan costeliv, ba ca un elf pricajit, in timpul Marii  Depresiuni Economice personajul a intruchipat speranta in vremuri mai bune sub forma unui batran rotunjor, rosu in obraji, blajin, darnic si iubitor.

 

Moda de Craciun

 

Sa-l lasam pe Mos Craciun putin la o parte si sa vedem cum s-a schimbat abordarea vestimentatiei in aceasta perioada a anului de-a lungul istoriei. E remarcabil faptul ca nici macar in timpul razboiului oamenii nu au renuntat sa se imbrace festiv de Craciun.

 

„E Craciunul anului 1941 si Anglia se afla in razboi. Dar asta nu va impiedica femeile sa straluceasca in sezonul sarbatorilor. Niciun raid si nicio amenintare a lui Hitler nu ne va impiedica sa ne sarbatorim feminitatea!” scria o revista englezeasca.

 

Jachete rosii cu gluga tivita cu alb sau rochii elegante croite in A, inchise cu nasturi la spate, cu talia conturata prin funde delicate si confectionate din matase rosie sau roz, tinutele de Craciun nu lipseau nici in cele mai grele vremuri. Bunurile fiind rationalizate din cauza razboiului, femeile erau nevoite sa stranga un an intreg cupoane pentru a-si putea achizitiona cativa metri de material pentru rochia de Craciun.

 

In ziua de astazi, uneori alegem sa petrecem Craciunul in pijamale, acasa. Insa stim cu totii, instinctiv, ca si daca preferam confortul caminului vom purta cele mai noi, frumoase si chiar… sarbatoresti pijamale. Iar daca alegem sa mergem la o petrecere, sigur ne vom stradui sa aratam cat mai frumos si elegant, pentru ca nimic nu va impiedica femeile sa straluceasca in sezonul sarbatorilor. Nu-i asa?

 

Missgrey @ Dec 22, 2017 +