rootfoot

Ce cred barbatii despre rochiile tale roz?

Rozul e, printr-o definitie nescrisa de nimeni, dar care circula prin lume inca de la inceputul secolului XX, o culoare „pentru fete”, de care barbatii se cam feresc. Cu toate ca delicata nuanta a intrat de ceva vreme si in moda lor, cei mai multi purtatori de costum si cravata continua sa arunce mingea roz in terenul fetelor, fara sa stie ca, istoric vorbind, rozul a fost culoarea asociata masculinitatii.

 

Femeile vor rochii roz pentru ca… fructele de padure mai sunt cateodata roz

 

Una dintre teoriile stranii care au incercat sa explice atractia doamnelor si domnisoarelor pentru nuantele trandafirii este aceea ca, acum zeci de mii de ani, pe cand barbatii erau ocupati cu vanatoarea si femeile culegeau roadele pamantului (desi nu exista nicio dovada clara a vreunei astfel de repartizare a muncilor), acestea erau nevoite sa observe rapid fructele de padure (care sunt de regula rosii sau roz); de aceea femeile ar fi atrase in mod natural de aceste culori, spune teoria.

 

Urmand logica aceasta, probabil ca am putea spune ca barbatilor le place albastrul si negrul pentru ca acum multe mii de ani, dupa ce terminau vanatoarea, culegeau afine, dar nu o s-o facem, pentru ca validitatea teoriei nu a fost pana la urma demonstrata.

 

 

Rochii roz pentru baietei

 

Surprinzator este insa faptul ca acum doua secole, culoarea asociata masculinitatii nu era albastrul, ci… rozul. Ba chiar mai mult de atat, deoarece rochitele erau mult mai practice decat pantalonii, baietii imbracati in rochite roz nu erau absolut deloc o raritate, cu toate ca rochitele albe erau de fapt cele mai intalnite.

In anii 20, o publicatie a departamentului pentru copii a unui mare magazin american de imbracaminte sublinia regula generala a acelor vremuri: „rozul e pentru baieti si albastrul pentru fete. Si asta pentru ca rozul este o culoare puternica si hotarata, deci mai potrivita pentru baieti, in timp ce albastrul, delicat si gingas, arata foarte dragut pe fetite.” Repartitia cromatica nu era motivata de altceva decat de ratiuni economice, si asta pentru ca cele mai multe familii obisnuiau sa imbrace copiii cu hainele fratilor mai mari, iar separarea pe sexe a culorilor aducea profit magazinelor.

 

In anii 40 insa, in urma unor studii, s-a descoperit ca adultilor nu prea le placea rozul asa ca, printr-o manevra tipica societatii patriarhale in care traim, nuanta a fost imediat repartizata fetitelor, iar baieteii au primit albastrul (si astazi, culoarea albastra este preferata de majoritatea oamenilor). Treptat, rozul a fost marginalizat si considerat exclusiv o culoare pentru fetite, nici macar pentru femeile adulte, pana cand industria modei a revitalizat nuanta si astazi rochiile roz sunt printre cele mai populare alegeri.

 

Cat despre ce cred EI despre rochiile tale roz… ei bine, chiar daca in subconstient poate simt o unda de nostalgie amintindu-si vremea cand erau purtate de barbatii in devenire, de fapt parerea lor nu conteaza, atata vreme cat tie iti plac si stii ca arati foarte frumoasa in ele.

 

Missgrey @ Sep 12, 2017 +