De Dragobete imbraci cele mai frumoase straie

Asa spune datina romaneasca: in ziua de Dragobete fetele si femeile isi pun cele mai frumoase straie si se-ntalnesc cu iubitul ca sa aiba parte de iubire tot anul. Bine, asta in rezumat, pentru ca datina stramoseasca e stufoasa si vorbeste pe limba ei.

 

De Dragobete faci ce stii mai bine. Iubesti

 

 

Ca sa fim iubite, traditia ne-nvata sa mergem la padure in ziua de Dragobete si sa culegem primele flori ale primaverii, sa atingem baieti din satul invecinat si sa ne lasam fugarite pe dealuri. Dar daca hoinaritul prin padure nu-ti surade intr-o zi de februarie, daca ti-e rusine sa atingi din senin vreun coleg sau vecin (pe brat, bineinteles) si daca nici nu-ti imaginezi ca ai permite vreodata cuiva sa te fugareasca pe dealuri, stai linistita. Traditiile de Dragobete au un farmec aparte, dar nu-ti va lua nimeni dragostea daca nu le urmezi pe fiecare in parte.

 

E OK sa celebrezi Dragobetele alaturi de persoana iubita, in voie buna si cu pasiune, asa cum iti doresti. Imbraca hainele care te fac sa te simti frumoasa, iar daca asta inseamna sa porti o rochie eleganta care-ti invaluie senzual formele, care surprinde prin detalii inedite si iti captiveaza cu desavarsire partenerul, atunci poart-o cu mandrie si Dragobetele te va inconjura cu iubire tot anul.

 

Traditii stravechi de Dragobete

 

Pe langa obiceiurile descrie mai sus, in ziua de Dragobete, flacaii tineri isi crestau bratul in forma de cruce ca se faca frati de sange, iar fetele strangeau ultimele ramasite de zapada (numita „zapada zanelor), le topeau si foloseau apa pentru infrumusetare si descantece.

 

De Dragobete toata lumea glumea si se veselea, fie in aer liber, daca era vremea buna, fie in casa. In satele romanesti tinerii celebrau dragostea impreuna, se tineau de jocuri si ghidusii, se legau prietenii si se aprindeau focuri.

 

Logodnicii trebuiau neaparat sa se sarute in aceasta zi, iar daca unei fete ii cazuse cu tronc vreun flacau, trebuia sa faca tot ce-i statea-n puteri ca sa-l vada. Muncile grele erau lasate pentru alte zile, iar tristetea deasemenea. Ca sa nu mai spunem ca niciun barbat nu ar fi indraznit sa supere vreo femeie macar cu o vorbulita! Pasarile erau lasate in pace sa-si vada de imperecheat, iar sacrificarea animalelor era interzisa.

 

Dragobetele, sarbatorit pe 24 februarie, este cel mai frumos obicei stravechi al romanilor. Tanarul, voinicul si chipesul patron al dragostei vine la ingemanarea lunilor februarie si martie sa pregateasca lumea pentru renastere. Se zice ca e fiul babei Dochia, iar in mitologiile greaca si romana poate fi identificat cu Eros si Cupidon. La noi i se mai spunea ?i „Cap de primavara” sau „Granguru”, iar tinerii, ca sa anunte intreg satul ca-i vreme de sarbatoare, obisnuiau sa strige in gura mare pe uliti „Dragobetele saruta fetele!”.

 

Missgrey @ Feb 22, 2018 +